Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is opgericht in 1996 en bestaat uit jonge vrouwen van 16 tot 30 jaar die verspreid wonen over Nederland. In december 2016 heeft het koor haar 20e verjaardag gevierd met de uitvoering van het Magnificat en Gloria van Vivaldi i.s.m. Musica Temprána en Adrian Rodríguez Van der Spoel. Het concert is te beluisteren op radio 4.

Het koor biedt plaats aan jonge mensen die een passie hebben om in een vrouwenkoor van hoog niveau te zingen en die naast het solo-zingen ook de vaardigheden van ensemblezang willen ontwikkelen. Alle koorleden bereiden thuis zelfstandig de partituren voor, wekelijks wordt er gehoortraining gegeven in een van de regionale lesplaatsen en eens in de drie a vier weken komt het koor samen voor een studiedag. Tijdens de repetities wordt veel aandacht geschonken aan stem en fysiek, de vocale ontwikkeling en ensemble-vaardigheden. Vocal coach is Irene Verburg. Het repertoire omvat alle stijlen van klassieke muziek.

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zingt regelmatig in professionele series als de ZaterdagMatinee, de Vrijdag van Vredenburg en het Zondagochtendconcert – o.a. met het Radio Filharmonisch Orkest. In het buitenland trad het koor verschillend malen op o.a. met het Budapest Festival Orchestra, het Venice Baroque Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

Er werden concertreizen gemaakt naar Japan, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Hongarije.

De samenwerking met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag maakt het mogelijk dat masterstudenten na een geslaagde auditie een aantal projecten kunnen meedoen met het NVJK.

De Nationale Koren verzorgden in de periode 2006 – 2015, tien maal de muziek tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Hiervan werd acht jaar ingevuld door het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Speciaal voor deze gelegenheid schreven componisten nieuwe muziek, waaronder Roel van Oosten, Theo Loevendie, Theo Verbeij, Iván Fischer en Matthias Kadar.

In 2016 bracht het NVJK – ter herdenking van de Hongaarse Opstand in 1956 – de speciaal door Peter Vigh voor hen geschreven compositie ‘És keressük az igazságot’ / ‘En we zoeken naar de waarheid’  in première tijdens het Grachtenfestival. Beluister de opname.

Het koor bracht verschillende CD’s uit waaronder ‘Hjärtans Fröjd’ o.l.v. de vermaarde Zweedse koordirigent Eric Ericson. In 2015 verscheen bij Challenge Classics de première van James MacMillan’s St Luke Passion o.l.v. Markus Stenz, waar het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de Christusrol zong.
In Januari 2017 verscheen de CD ‘Tides of Life’ bij Chanel Classics van Amsterdam Sinfonietta en Thomas Hampson met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor als ‘Special Guest’. Samen voerden we  ‘Ständchen’ van F. Schubert uit.
‘The tender interplay between Hampson and the fresh voices of the Netherlands Female Youth Choir melted even the stoniest hearts in the office!’  schrijft Presto Classicalde grootste muziekwinkel in het Verenigd Koninkrijk.

In Juli 2017 maakte het koor op uitnodiging een concertreis naar Hongarije.

Recente concerten
– 700-jarig bestaan Illustre Lieve Vrouwe Broederschap – sept 2018
– André Caplet, Le miroir de Jésus m.m.v. het Doelenkwartet – okt 2018
– Peter Vigh, Totaliter Aliter – première  –  November Music – nov 2018
– Benjamin Britten, A Ceremony of Carols – dec 2018

Concerten seizoen 2019/2019
– Karlheinz Stockhausen, Mädchen Prozession – Holland Festival – jun 2019
– Gustav Holst, Planets – Doelen Rotterdam – 5 oktober 2019
– Peter Vigh, Totaliter Aliter – 3 april,  4 april, 26 oktober 2019
Zie ook de concertagenda.

Team

Dirigent is Wilma ten Wolde
Vocal coach is Irene Verburg

 • Wilma ten Wolde
   Wilma ten Woldedirigent nationaal kinderkoor, nationaal vrouwen jeugdkoor, nationaal gemengd jeugdkoor
  • Irene Verburg
    Irene Verburgvocal coach, dirigent nationaal jongenskoor en solistenklas

   Gastdirigenten

   Bo Johansson, Zweden
   Harold Lenselink, Nederland
   Hans Cassa, Nederland
   Daniel Reuss, Nederland
   Iván Fischer, Hongarije
   Eric Ericson, Zweden
   Ed Spanjaard, Nederland
   David Wilson-Johnson, Engeland
   Peter Dijkstra, Nederland
   Kaspars Putnins, Letland
   Adrián Rodriguez Van der Spoel, Argentinië

   Audities en aanmelden

   Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is voor jonge vrouwen tussen de 16 en 30 jaar die graag zingen, een goed muzikaal gehoor hebben en muzikale ervaring hebben opgedaan in een koor of orkest. Alle zangers doen eerst een auditie. Bij de auditie wordt gekeken of je voldoende talent en motivatie hebt om mee te kunnen doen.

   Klik hieronder voor meer informatie over de audities en het aanmeldingsformulier.

   Contributie

   Klik hieronder voor meer informatie over de contributie.

   2:59
   Nationaal Vrouwen Jeugdkoor/Netherlands Female Youth Choir: Musik - Hugo Hammarström
   04 juni 2019