Openingsconcert Koorbiënnale door Nationaal Gemengd Jeugdkoor zeer goed ontvangen

Op vrijdag 30 juni zong het Nationaal Gemengd Jeugdkoor in het openingsconcert van de Koorbiënnale Haarlem onder leiding van Sigvards Klava. Het concert was een groot succes, en werd goed ontvangen door pers en publiek.

Het Haarlems Dagblad schrijft op maandag 3 juli:
“Het niveau van dit in 2011 opgerichte koor is onwaarschijnlijk hoog. Onder de bezielende leiding van Sigvards Klava, die de groep voor de gelegenheid onder zijn vleugels heeft genomen, komen de ruim dertig koorleden los van de noten. Diepe bassen leggen een stevige bodem waarop heldere sopranen kunnen opbloeien. Ook in het Scandinavische en Baltische repertoire dat het Nationaal Gemengd Jeugdkoor zingt, overheerst de verstilling en spirituele intensiteit. De jeugdige stemmen verlenen deze muziek extra puurheid. Het is alsof de jonge zangers een kerk bouwen van geluid”

Een aantal reacties uit het publiek:
“Prachtig openingsconcert. Het Nationaal Gemengd Jeugdkoor was onaards mooi”
“Ik werd echt in vervoering gebracht”
“Wat een geweldig openingsconcert. Het was allemaal van een heel hoog niveau.”

NRC schrijft op maandag 3 juli:
“Verrassend goed was ook het voorprogramma door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, een recent opgericht koor waarin getalenteerde zangers vanaf 16 jaar intensief gecoacht worden. Voor deze gelegenheid werden ze eveneens geleid door topdirigent Klava van het Letse Radiokoor. De jonge zangers brachten uit het hoofd een Ests-Zweeds programma waarin de nadruk op psalmen en volksmuziek lag. De samenklank, vooral bij de cirkelopstelling op de centrale vloer, was prachtig, en het jonge koor zong opvallend dynamisch en responsief.”

 

Foto: © Melle Meivogel