Classic Young Masters Award voor twee oud-leden Nationaal Kinderkoor

Op zondag 19 november vond in de Doelen te Rotterdam de Meesterproef plaats van de stichting Classic Young Masters. Jonge musici presenteerden zich aan een commissie van deskundigen en het publiek. De titel ‘Classic Young Masters Award’ is toegekend aan drie jonge musici, waarvan twee oud-lid zijn van het Nationaal Kinderkoor:

Yang Yang Cai (1998) – piano                            Classic Young Master Award

Fee Suzanne de Ruiter (1997) – zang              Classic Young Master Award & Publieksprijs

Uit de biografie van Fee Suzanne de Ruiter:
Bij mij thuis werd vroeger altijd een specifieke spreuk rondgestrooid: ‘Eerst een instrument, dan een sport’. Al snel zat ik achter de piano, maar na enkele jaren kwam ik erachter dat ik er kortweg de vingers niet voor had en als gevolg, wegens mijn onkunde, twee dagen in de week zat te snikken achter de piano. Ik besloot de stoppen, maar wat nu? Ik wilde graag ‘tapdansen’, ‘balletten’ en ‘atletieken’! Dat mocht uiteraard, maar op voorwaarde dat ik naar het Nationaal Kinderkoor zou gaan. Ik bleek namelijk wel aardig te kunnen zingen, terwijl ik mijzelf begeleidde op de piano. De periode die zou volgen zat bomvol geweldige ervaringen. Met het Nationaal Kinderkoor trad ik op, onder leiding van prominente dirigenten, in concertzalen verspreid over Nederland met allerlei werken uit verschillende stijlperiodes, zoals: de Matthäus Passion, het War Requiem, La Gioconda, Mahler 3, Mahler 8 en Die Frau ohne Schatten. Ik voelde me heel erg thuis in het Nationaal Kinderkoor; zingen maakte me heel gelukkig en heel belangrijk: ik maakte ware vrienden. De muziek zelf vond ik in eerste instantie “gewoon leuk” en verder deed het me nog niet zo veel. Toch kantelde die gedachte steeds sneller naarmate ik deel nam aan meer projecten. Toen ik mijzelf met tranen in mijn ogen aantrof tijdens de ZaterdagMatinee van Die Frau ohne Schatten, besefte ik dat ik hiervan mijn beroep zou kunnen maken. Wat is leuker dan te kunnen leven van het maken van prachtige muziek in samenwerking met vrienden en inspirerende persoonlijkheden?

Samenstelling jury
Annett Andriesen – Directeur Internationaal Vocalisten Concours
Julia Conemans – Journalist en redacteur (o.a. AD en BNR)
Kees Kramer – Artistiek coördinator RPhO
Paul Scholer –  President of the European Music Competition for Youth
Michel Tilkin – Chefdirigent Thueringen Philharmonie, Gotha Duitsland
John Floore – Artistiek directeur Bangkok Symphony Orchestra, voorzitter