Eric Ericson 1918-2013

In Nieuwsarchief

Eric Ericson – een van de meest vooraanstaande koordirigenten ter wereld – is op 15 februari 2013 overleden in zijn woonplaats Stockholm. Hij werd 94 jaar.

Eric Gustaf Ericson werd geboren in Borås en groeide op in Visby op het eiland Gotland. Zijn vader was predikant en zo kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met vocale kerkmuziek, op school had hij les van een leraar die veel van zingen hield. Zijn enthousiasme voor koorzang was gewekt! Hij richtte in Visby een jeugdkoor op (Juniorkören) en zong alt in het Jongenskoor.

Enkele jaren later ging hij orgel en koordirectie studeren aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm en vervolgde zijn opleiding aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel.

Eric Ericson heeft zijn carrière geheel gewijd aan de koorzang. Hij dirigeerde vele jaren het Zweeds Radiokoor (Radiokören), het Eric Ericsons Kammarkör en Orphei Drängar.
Door de bijzondere kwaliteit van zijn ensembles heeft hij laten zien en horen dat zingen in een koor een hoogstaande vorm van musiceren is.

Gedurende zijn leven ontving hij meerdere belangrijke onderscheidingen, onder andere de international Polar Music Prize en een eredoctoraat aan de Universiteit van Uppsala.

Niet alleen in Zweden maar ook in het buitenland was hij een geliefd koordirigent en koorpedagoog. In Nederland werkte Eric Ericson regelmatig met het Nederlands Kamerkoor en een aantal keren met het Nationaal Jeugdkoor. Het resultaat van deze bijzondere en inspirerende samenwerking was de CD ‘Hjärtans Fröjd’ (vreugde van het hart).

Eric Ericson was het eerste lid van het Comité van Aanbeveling van Vocaal Talent Nederland.

Wij zijn hem dankbaar voor wat hij heeft gegeven, de klinkende schoonheid van muziek, de liefde voor de koorzang, de nieuwsgierigheid naar het onbekende en het vertrouwen in zijn zangers!

Dat hij moge rusten in vrede!