Hongarije-tour Nationaal Vrouwen Jeugdkoor een groot succes!

Van 23 juli tot en met 3 augustus 2017 verbleef het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (NVJK) in Hongarije. Zij waren o.a. te gast bij het Kodály Instituut in Kecskemét waar zij als practicumkoor aan de slag gingen: 7 studenten koordirectie kregen dagelijks les van Irene Verburg (vocal coach VTN) en Wilma ten Wolde (directeur en dirigent VTN) waarbij al hetgeen ze leerden meteen uitgeprobeerd kon worden op het NVJK. Voor zowel de koordirectie studenten als het NVJK een bijzondere ervaring! Het koor ervoer de enorme verschillen in dirigeerstijl, techniek en interpretatie tussen de studenten. Ook leerden ze, net als de studenten, van Irene en Wilma wat een verschil de kleinste (veranderingen in) gebaren kunnen maken. Aan het einde van de week mochten 3 studenten koordirectie een stuk dirigeren bij de slotpresentatie.
In Kecskemét gaf het NVJK meteen de eerste dag een prachtig concert in een stampvolle kerk. De reacties op het concert waren lovend. Zo schreef Marianna Spiegel, docent aan de Széchenyi University, het volgende:

I have to admit that The Netherlands Female Youth Choir realized everything the composers had written in the score and much more. The girls understood the spirit of the works, felt the different characters. What really amazed me was the way they sang in Hungarian. Their pronunciation was really excellent, which is crucial, particularly in the works by Bartók. Additionally the girls sang also in Latin, Swedish, Estonian and French – all by heart.
The concert showed the vocal capabilities of the members of the choir, their tone, timbre was beautiful, thanks to their wonderful vocal coach, Irene Verburg. The girls sang in a very disciplined way and I am sure that they work really hard during the rehearsals. I appreciate your accomplishment with the choir, dear Wilma, your movements are expressive and easy to follow, but you are first of all a wonderful musician.

Vervolgens vertrokken we naar het kleine plaatsje Tiszakécske, alwaar het NVJK een bijdrage leverde aan de plaatselijke kerkdienst. Het koor kreeg daarmee een klein inkijkje in het leven op het platteland van Hongarije, waarbij ze verbleven in het internaat van het conservatorium van het nabijgelegen Nagykörös. Eén en ander werd vanuit Nederland voor ons geregeld door Barnabas en Orsolya Hegyi, de ouders van kinderen uit de Nationale Koren.
De reis vervolgde zich naar Tiszafüred, een klein stadje aan de rand van een prachtig, Biesbosch-achtig gebied. De in Nederland woonachtige Hongaarse koordirigente Katalin Szabo had het koor in haar geboorteplaats uitgenodigd om een concert te verzorgen in de prachtige (en ook vooral: koele!) katholieke kerk. In Tiszafüred wilden de koorleden zelf hun koorgenoten ook wel eens dirigeren. In de koele wijnkelder van ons verblijf bleek, onder het genot van een hapje en drankje, dat onze meiden niet alleen over vocaal talent beschikken, maar dat in menig koorlid een aspirant koordirigent schuilgaat! Wat volgde was een dag vol kano’s en waterfietsen in de prachtige omgeving van Tiszafüred, en een dag waarop Boedapest werd bekeken voordat de groep moe maar zeer voldaan huiswaarts keerde.